Verzorging Piercing
Ja.. hoe zat het nou ook alweer.. Nou zo:
Genezingstijd piercing
De genezingstijd van een piercing verschilt per piercing en kan ook per persoon verschillen. Algemene gezondheid en lichamelijke conditie spelen hierbij een rol. Persoonlijke hygiëne is tijdens de genezingstijd van de piercing absoluut noodzakelijk. Direct na het piercen kan de gepiercte plek rood worden en flink opzwellen. Als je een te klein ringetje of een te kort staafje hebt laten zetten is er een grotere kans op infecties en complicaties. Gedurende de genezingstijd moet het ringetje of staafje voortdurend ruimte hebben en niet te strak of te los zitten. De piercing moet worden beschouwd als een wond en ook zodanig behandeld worden. Om de genezing zo goed en vlot mogelijk te laten verlopen, moeten de volgende regels in acht genomen worden.
- Raak de piercing niet of zo min mogelijk aan met de handen. Moet dit om één of andere reden wel, was dan je handen van te voren. Manipuleer je piercing niet in de wond dus niet bewegen of draaien.
- Spoel de omgeving van de wond tijdens je dagelijkse douche goed na met schoon water totdat deze geheel genezen is. Let op dat zeep niet in de wond komt. Indien gebruik van zeep gewenst is neem dan bij voorkeur een pH neutrale, hypoallergene, ongeparfumeerde, vloeibare zeep, bijvoorbeeld Seba Med, Sanex, Sporex, Dove, Unicura of Sanicure. Na de genezing is regelmatige reiniging met water voldoende. Overmatig reinigen is niet altijd verstandig; de hele dunne huid van het piercingkanaal kan daardoor geïrriteerd raken. Door veel schoonmaken geneest een wond niet sneller.
- Dep de omgeving van de wond na het wassen met een schone handdoek of een tissue droog.
- Hou de piercing na het wassen zoveel mogelijk droog.
- Geen zalf, Purol, Vaseline of iets degelijks op de wond smeren.
- Gebruik geen wond desinfectiemiddelen zoals Sterilon of Betadine op de wond druppelen.
- Draag geen pleisters of verband over de piercing.
- Draag bij een bodypiercing (bijv. tepel of navelpiercing etc.) geen strakke of vuile kleding.
- Vermijd tijdens het genezingsproces contact met zwemwater (chloorzwembaden, bubbelbaden, natuurlijk zwemwater). Maak tevens geen gebruik van een stoombad en sauna. De directe straling van zon en ook zonnebank kan een verbranding van wondkanaal opleveren. Ook is het mogelijk dat de straling van zon en zonnebank een stimulatie van celgroei oplevert en soms daarmee voor een woekering van granulatieweefsel zorgt.
Verwijder nooit zelf het sieraad. Neem bij extreme roodheid, zwelling, bloeding, pussen, kleurverandering, uitgroei- of afstotingsverschijnselen van de wond of bij pijn altijd contact op met de huisarts.
Bij lichte irritaties kun je in eerste instantie een oplossing gebruiken van één liter water (10 minuten gekookt) met 9 gr. zout (NaCl) . Gebruik GEEN alcohol of waterstofperoxide om je piercing te reinigen.
De tong piercing verzorgen
De tong heeft in de eerste twee weken de neiging om op te zwellen; vooral als je ’s ochtends opstaat. Het is slim om hier van tevoren rekening mee te houden in verband met je eet- en drinkpatroon. Het drinken van koud water helpt de zwelling tijdelijk af te nemen. Denk er ook aan om voor de eerste paar dagen wat vloeibare etenswaren in huis te halen, zoals bijvoorbeeld soep en yoghurt. Probeer wel zo snel mogelijk weer normaal te eten, ook al kan dit in het begin langer duren. Normale eetbewegingen helpen de doorbloeding van je tong namelijk weer op gang waardoor de zwelling sneller zal slinken.
Poets je tanden twee tot drie keer per dag om je mond zo goed mogelijk plakvrij te houden. Vergeet niet om ook de bovenkant van de tong licht te poetsen.
Je kan je mond spoelen met mondwater op basis van een chloorhexidineoplossing, maar doe dit niet meer dan één keer per dag. Als alternatief kan je ook een zeezoutoplossing maken. Gebruik hiervoor 9 gram zeezout (geen keukenzout) op 1l gekookt water, laat het even afkoelen en spoel er vervolgens je mond mee terwijl het water nog warm is. Er zijn overigens ook tandpasta’s verkrijgbaar op basis van een zoutoplossing.
De eerste twee weken nadat de piercing is gezet dienen tongzoenen en orale seks te worden vermeden.
Vermijd het drinken van alcoholische dranken zoveel mogelijk. Alcohol doodt namelijk alle bacteriën in je mond, ook de bacteriën die het genezen helpen bevorderen.
Speel niet met je tongpiercing, hoe verleidelijk dit ook is! Hierdoor kan het wondje gaan uitrekken metfals resultaat dat in het ergste geval het balletje in je tong verdwijnt.
Raak de piercing zo min mogelijk aan met de handen.
Tijdens het genezen kan er een wit laagje op je tong ontstaan. Dit kan er vreemd uitzien, maar is een normale reactie van je lichaam.
Verwijder nooit zelf het sieraad. Neem bij extreme roodheid, zwelling, bloeding, pussen, kleurverandering, uitgroei- of afstotingsverschijnselen van de wond of bij pijn altijd contact op met de huisarts.